Grb Opcine Jasenice
Povratak na naslovnu stranicuSadržajKontakt informacije
Pozdrav nacelnika
Čast mi je i zadovoljstvo pozdraviti Vas u ime općinske uprave i u svoje osobno, te zaželjeti dobrodošlicu pri razgledavanju službene web-stranice Općine Jasenice. Vjerujem da ćete na ovoj stranici dobiti obilje informacija o svim aktivnostima općinske uprave, kao i niz drugih informacija o povijesti, kulturi, gospodarstvu i slično ...
Naslovna > Jasenice > Povijest i baština
Ispiši stranicu 

Povijest i baština


Među kulturno-povijesnim spomenicima općine Jasenice posebnu pozornost zaslužuje Crkva Sv. Jeronima u Jasenicama. Sagrađena 1874. godine, na mjestu gdje je dotad bila župna crkva Presvetog Trojstva, bila je to jedna od najljepših crkvenih građevina naše nadbiskupije, sazidana od sivog klesanog kamena. Imala je dva oltara.

U Domovinskom ratu ništa nije bilo pošteđeno pa tako ni crkva Sv. Jeronima koja je srušena 30. rujna 1991. na dan svoga zaštitnika. Nakon ratnih strahota, prognano stanovništvo se vraća svojim domovima i postepeno se obnavlja i crkva - stoljetni svjedok prisutnosti Hrvata na ovom području.

Od ostalih značajnijih spomenika na području općine Jasenice valja istaknuti Crkvu Sv. Jurja u Rovanjskoj, te Crkvu Sv. Frane u Podpragu.

Crkva Sv. Jurja u Rovanjskoj je vrijedan kulturni spomenik našeg srednjovjekovnog graditeljstva gdje je kupola zamišljena kao jedinstveni kalendar i sunčani sat sa otvorima koji na određeni način pokazuju točno vrijeme. Stručnjaci nagađaju da je podignuta između 9. i 11. stoljeća i svrstavaju je u red njezinih srodnih ljepotica kao što su Sveti Križ u Ninu, Sveti Pelegrin u Savru i dr. Danas je crkvica Sv. Jurja zaštićeni spomenik nulte kategorije i kulturna baština RH.

Crkva Sv. Frane u Podpragu smještena je i na obroncima Velebita, podno Tulovih greda. Sagradio ju je austrijski car Franjo I. 1832. godine u spomen na tada novoizgrađenu cestu koja je spajala južnu i sjevernu Hrvatsku preko kršovitog Velebita. Najljepši ukras u crkvi bila je oltarna slika Sv. Frane koja prikazuje asiškog sirotana kojemu Krist utiskuje svoje rane . Slika se danas nalazi u Splitu. U blizini crkve bio je podignut gostinjac (hospicij) male braće koji pružahu usluge putnicima, hodočasnicima i namjernicima kao i pastoralnu pomoć našim župama podno Velebita.
Naslovna | Uprava | Jasenice | Novosti | Info
Copyright © 2008. Općina Jasenice
developed by Lemax internet development lemax 1999. - 2008.